Historie

Hoe het ooit begon...

De grondlegger van Elzinga is Hotze Hille Elzinga. Op 28 jarige leeftijd startte hij in 1860 het schildersbedrijf aan de Rijksweg 96 in Jirnsum. Door de jaren heen nam de drukte toe en werden er regelmatig nieuwe werknemers gevraagd. Na het overlijden van Hotze Hille nam zijn zoon Ruud Hotzes Elzinga het bedrijf in 1905 over en zette dit op dezelfde voet voort.

schilderen

Ruud was een echte vakman op het gebied van schilderen van automobielen en luxe rijtuigen en won menige prijzen voor speciale schildertechnieken. Een verhuizing naar een groter pand aan de Rijksweg 74 werd mogelijk in 1937. Hier had het bedrijf weer genoeg ontplooiings-mogelijkheden voor de toekomst. In 1939 nam zoon Sieb Elzinga het familiebedrijf over en met hem kwam de grote groei. Het schilderen van tankstations en pompen door geheel Noord Nederland, Tankwagens van Esso en Fina, bedrijfswagens van de CCF, Frico en Douwe Egberts. Touringcars van Carrosseriefabriek 'Smit Joure' en stadsbussen van 'Hainje' (nu VDL) uit Heerenveen zorgden voor toenemende bedrijvigheid in Jirnsum. In 1953 werd er gestart met een tweede autospuiterij in Heerenveen aan de Burgemeester Falkenaweg. Enkele jaren later aan de Schans en vanaf 1978 aan de Uhlweg te Heerenveen.

Ministerie van Defensie

Maar liefst vijf uitbreidingen vonden er plaats in Jirnsum tussen 1957 en 1970 om de groei van het bedrijf op te vangen. Vanaf 1973 was er een relatie met het Ministerie van Defensie en kwam er voor ons een nieuwe specialiteit bij. Het spuiten van munitiekisten voor het Ministerie van Defensie. Dit zorgde regelmatig voor veel extra werk en ook hiervoor was weer een uitbreiding noodzakelijk. Na het overlijden van Sieb Elzinga in 1977 namen de broers Rudy, Piet en Hotze de zaak over met ieder zijn specialiteit. Rudy kreeg de leiding van het schildersbedrijf en de vestiging Heerenveen terwijl Piet en Hotze de vestiging in Jirnsum aanstuurden. In 1983 werd de nieuwbouw op bedrijventerrein It String in Jirnsum een feit en kon er gewerkt worden in een efficiŽnte werkomgeving. Op deze locatie werden de activiteiten uitgebreid met het stralen en spuiten van boten. In 1996 werd het straal- en coat bedrijf Houwink uit Akkrum overgenomen. Aan de achterzijde van het pand in Jirnsum werd een grote straal- en coat afdeling gebouwd.

industrieel spuiten

Met een groot werkaanbod en een enthousiaste groep werd er in 2000 een nieuw bedrijfspand naast het huidige pand gevestigd. Het industrieel spuiten van stukgoederen op grote schaal zoals het spuiten van verfblikdeksels werd mogelijk en de bekendheid op dit gebied nam toe.
In het jaar 2009 vond de laatste uitbreiding plaats. Er werd wederom een bedrijfspand naast het bestaande pand gebouwd met een geautomatiseerde lakstraat waar zowel natlak- als poedercoatwerk wordt uitgevoerd.

5e generatie

Inmiddels is ook de 5e generatie (Siebrand, Karin en Sieb) al geruime tijd werkzaam binnen het bedrijf.

Alle generaties